Guacamole
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. αβοκάντο, καθαρισμένο
100 γρ. ντομάτα, ψιλοκομμένη
50 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
40 ml χυμός lime
25 ml ελαιόλαδο
15 γρ. φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Κόβουμε τα αβοκάντο στη μέση και με ένα μεγάλο μαχαίρι, τα αποκολλούμε από τη φλούδα τους.
2. Έπειτα, τα βάζουμε στο multi, πολτοποιούμε, μέχρι να γίνει κρέμα και μόλις πολτοποιηθούν, αδειάζουμε την κρέμα αβοκάντο σε ένα μπολ.
3. Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε τη ντομάτα, το κρεμμύδι, τον κόλιανδρο, το ελαιόλαδο, το χυμό lime, αλατίζουμε, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και σερβίρουμε.
#tsoulotip: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον κόλιανδρο με μαϊντανό.
Τραγανές πατάτες φούρνου
ΥΛΙΚΑ
1/2 kg πατάτες baby, ξεφλουδισμένες
50 ml ελαιόλαδο
8 φύλλα φασκόμηλο
2 κλωναράκια δεντρολίβανο
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα αρκετό νερό με αλάτι.
2. Ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και τις βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 20 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να κάνουν ρωγμές.
3. Μόλις ετοιμαστούν, τις σουρώνουμε.
4. Παίρνουμε ένα ορθογώνιο πυρίμαχο σκεύος ή ένα ταψί του φούρνου, και αδειάζουμε μέσα τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, απλώνουμε τα φύλλα φασκόμηλου από πάνω και τέλος το δεντρολίβανο.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα οι πατάτες. Καλό θα ήταν να ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις πατάτες ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
#tsoulotip: Η πατάτα για να γίνει τραγανή στο φούρνο, πρέπει όταν τη βγάλουμε από την κατσαρόλα, η επιφάνειά της να έχει “σκάσει”, δηλαδή να είναι στα πρόθυρα να διαλυθεί.
Vegan Burger
ΥΛΙΚΑ
130 γρ. κινόα, βρασμένη
40 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
3 κ.γ πελτές ντομάτας
1 κ.γ πάπρικα, γλυκιά
1 κ.γ ρίγανη
1/2 κ.γ σκόρδο, σε σκόνη
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Ξεπλένουμε καλά τα φασόλια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι.
2. Κατόπιν, μεταφέρουμε τα φασόλια στο multi και τα πολτοποιούμε.
3. Αδειάζουμε τα πολτοποιημένα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε την κινόα, τη φρυγανιά, τον πελτέ ντομάτας, την πάπρικα, τη ρίγανη, το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά.
4. Στη συνέχεια, πλάθουμε μπιφτέκια των 90-100 γρ. και τα ψήνουμε σε μέτρια φωτιά στο τηγάνι. Μόλις είναι έτοιμα, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα μπιφτέκια στην άκρη.
5. Για το σερβίρισμα: Τοποθετούμε ένα σχαροτήγανο στη φωτιά μέχρι να ζεσταθεί και ψήνουμε τα ψωμάκια μας για 1 λεπτό από την κάθε πλευρά. Αλείφουμε στο πάνω ψωμάκι 2 κ.σ. vegan μαγιονέζα, το μαρούλι, την ντομάτα, το κρεμμύδι, τη λόλα και στο πάνω ψωμάκι βάζουμε 2 κ.σ. guacamole και το μπιφτέκι μας.
#tsoulotip: Στραγγίζουμε πολύ καλά τα φασόλια για να μην κρατήσουν υγρασία και πανιάσουν τα μπιφτέκια.
Vegan Μαγιονέζα
250 ml ηλιέλαιο, σε θερμοκρασία δωματίου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να δέσει η μαγιονέζα.
2. Βάζουμε τη μαγιονέζα για δύο ώρες στο ψυγείο για να σφίξει.
#tsoulotip: Το γάλα σόγιας με το ηλιέλαιο πρέπει να είναι στην ίδια θερμοκρασία, είτε είναι σε θερμοκρασία δωματίου, είτε είναι κρύα.
Veggie burger
ΥΛΙΚΑ
150 γρ. μανιτάρια, ψιλοκομμένα
150 γρ. κινόα, βρασμένη
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 μεγάλο παντζάρι, τριμμένο
1 γλυκοπατάτα, τριμμένη
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 αβγό, medium
4 κ.σ. αλεύρι, +extra για πασπάλισμα
4 κ.σ. κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
2 κ.γ. ελαιόλαδο, για το ψήσιμο
2 λάιμ (ξύσμα)
αλάτι
πιπέρι
1 μεγάλο καρότο, τριμμένο (για την πίκλα καρότο)
2 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
Για το σερβίρισμα
ψωμάκια για burger
μαγιονέζα
φέτες τυριού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Για τη πίκλα καρότο: Προσθέτουμε σε ένα μπολ το καρότο, το ξύδι, την καστανή ζάχαρη, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα σκεπάζοντας το μπολ με διάφανη μεμβράνη.
2. Για τα burger: Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
3. Έπειτα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια, τη γλυκοπατάτα, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Μόλις ετοιμαστούν τα αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
4. Κατόπιν, προσθέτουμε στο μπολ το αβγό, την κινόα, το παντζάρι, τον κόλιανδρο, το ξύσμα lime, το αλεύρι και λίγο αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε με τα χέρια φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να γίνει ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Πασπαλίζουμε με λίγο έξτρα αλεύρι και μεταφέρουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά, για να σφίξει.
5. Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι με το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ενώ σχηματίζουμε με το μείγμα των λαχανικών δίσκους διαμέτρου 6-7 εκ. και πάχους 3 εκ. Ψήνουμε 7 λεπτά τη κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει καστανό χρώμα.
6. Σερβίρουμε τα μπιφτέκια λαχανικών μέσα στα ψωμάκια για burgers με την πίκλα καρότο, μαγιονέζα και τυρί.
#tsoulotip: Χρησιμοποιούμε αλεύρι, για να είναι πιο σφιχτό το μείγμα του veggie μπιφτεκιού.
Μοσχαρίσια Burgers
ΥΛΙΚΑ
1 kg κιμάς μοσχαρίσιο από λάπα, περασμένο δύο φορές από τη μηχανή (το 80% καθαρό κρέας και το 20% λίπος), σε θερμοκρασία δωματίου
αλάτι
πιπέρι
3 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες
2 κ.γ. ζάχαρη, κρυσταλλική
16 φέτες μπέικον
8 ψωμάκια για burger, κομμένα οριζόντια στη μέση
8 φέτες τυρί cheddar
8 φύλλα iceberg
4 πίκλες αγγουριού, κομμένες σε λεπτές πλάγιες φέτες
2 ντομάτες, κομμένες σε λεπτές κάθετες φέτες
πατάτες wedges, τηγανητές
μαγιονέζα
κέτσαπ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, τη ζάχαρη και το καραμελώνουμε για 30 λεπτά ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα με μία ξύλινη κουτάλα. Μόλις είναι έτοιμο, το αδειάζουμε σε ένα μπολ.
2. Έπειτα, τοποθετούμε ένα νέο τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε μέσα τις φέτες μπέικον και τις ψήνουμε και από τις 2 πλευρές. Μόλις ψηθούν, τις αδειάζουμε σε ένα πιάτο.
3. Αμέσως μετά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε τα ψωμιά από την πλευρά της ψίχας στο ίδιο τηγάνι που ψήσαμε το μπέικον. Σε περίπτωση που δούμε πως το τηγάνι δεν έχει καθόλου λιπαρότητα, πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ή λίγο βούτυρο.
4.Στη συνέχεια, τοποθετούμε το σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να πυρώσει πολύ καλά.
5. Αδειάζουμε τον κιμά μέσα σε ένα μεγάλο μπολ και πλάθουμε απαλά με τα χέρια φορώντας γάντιας μίας χρήσης σε μπιφτέκια βάρους 110-130 γρ. το κάθε ένα.
6. Αφού κάψει το σχαροτήγανο, το πασπαλίζουμε με λίγο λάδι, τοποθετούμε ένα μπιφτέκι στην επιφάνεια του, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 2,5-3 λεπτά από τη μία πλευρά και για άλλα 2 λεπτά από την άλλη.
7. Μόλις είναι έτοιμο, το αφαιρούμε το τηγάνι και το τοποθετούμε σε μία σχάρα ή σε ένα πιάτο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα μπιφτέκια.
8. Σύνθεση: Παίρνουμε ένα ψωμάκι. Τοποθετούμε στη μία φέτα ψωμιού 1 κ.γ. μαγιονέζα στην επιφάνεια της, την αλείφουμε ομοιόμορφα και στην άλλη φέτα απλώνουμε λίγη κέτσαπ.
9. Ύστερα, τοποθετούμε πάνω στη μαγιονέζα ένα μπιφτέκι και το σκεπάζουμε με μία φέτα cheddar, λίγα καραμελωμένα κρεμμύδια, μία φέτα ντομάτα, λίγες φέτες πίκλα αγγουριού, λίγο μαρούλι iceberg και δύο φέτες μπέικον.
10. Καλύπτουμε με το ψωμάκι με την κέτσαπ, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα μπιφτέκια και σερβίρουμε.
#tsoulotip: 1. Δε ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι στη ζύμη του κιμά, παρά μόνο όταν ψήνεται. 2. Δεν πιέζουμε και δεν κάνουμε απότομες κινήσεις κατά το πλάσιμο του κιμά διότι το μπιφτέκι γίνεται πιο συμπαγές, άρα και πιο στεγνό. 3. Σε περίπτωση που δεν έχουμε σχαροτήγανο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα απλό τηγάνι.