4-5 μερίδες | 20΄προετοιμασία | 10΄ εκτέλεση
Υλικά:
- 1 φλ. μαγειρεμένο καστανό ρύζι
- 1 φλ. καρύδια
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
- 1/2 κ.γ. τσίλι (ή όσο σας αρέσει)
- 1/2 κ.γ. αλάτι και μαύρο πιπέρι
- 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1½ φλ. μαγειρεμένα μαύρα φασόλια κονσέρβας
- 1/3 φλ. ψίχουλα ψωμιού panko ή φρυγανιά τριμμένη
- 3-4 κ.σ. vegan BBQ sauce
Για συνοδευτικό:
ψωμάκια για burger, vegan τυρί και μαγιονέζα, ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδι, μουστάρδα αγγουράκι τουρσί
Εκτέλεση:
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και καβουρδίζουμε τα καρύδια για 5-7΄, ανακατεύοντας. Τα βγάζουμε σε μπολ να κρυώσουν. Στο ίδιο τηγάνι και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4΄, μέχρι να μαλακώσει. Αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Χτυπάμε στο μπλέντερ τα καρύδια με το τσίλι, το κύμινο, την καπνιστή πάπρικα, αλατοπίπερο και τη ζάχαρη, μέχρι να γίνει ένα «αλεύρι» καρυδιού.
- Σε μεγάλο μπολ λιώνουμε με πιρούνι τα φασόλια, ενώ κρατάμε μερικά ολόκληρα για στόλισμα. Προσθέτουμε το μαγειρεμένο ρύζι, το μείγμα μπαχαρικών-καρυδιών, το κρεμμύδι, το panko και τη σάλτσα BBQ, και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι για 1-2΄ ή μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη. Εάν η ζύμη είναι στεγνή, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. σάλτσα μπάρμπεκιου. Πλάθουμε 4 μέτρια ή 5 μεγάλα μπιφτέκια και βάζουμε το τηγάνι μας ξανά στη φωτιά, να ζεσταθεί. Προσθέτουμε λίγο λάδι και ψήνουμε τα μπιφτέκια σε δόσεις, για 3-4΄ από κάθε πλευρά. Δεν είναι τόσο σταθερά όσο τα μπιφτέκια κρέατος, αλλά θα κρατήσουν το σχήμα τους.
- Παίρνουμε τα ψωμάκια και συνθέτουμε τα μπέργκερ, βάζοντας ό,τι μας αρέσει από τα προτεινόμενα υλικά.