6 μερίδες | 30΄προετοιμασία | 2-3 ώρες αναμονή | 4 ώρες εκτέλεση
Υλικά:
- 350 γρ. ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα, π.χ. σταφίδες,
σύκα, τζίντζερ, κράνμπερις - 100 γρ. χουρμάδες απύρηνοι, ψιλοκομμένοι
- 8 κ.σ. ρούμι, λικέρ πορτοκάλι ή γάλα αμυγδάλου
- 85 γρ. αλεύρι
- 40 γρ. ξηροί καρποί, ψιλοκομμένοι
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ. τζίντζερ
- 1/2 κ.γ. μπαχάρι
- 1 κ.γ. all spice
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 75 γρ. ζάχαρη καρύδας ή μαλακή καστανή ζάχαρη
- 40 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 3 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι
- 100 γρ. βούτυρο vegan
- 2 πορτοκάλια (ξύσμα και χυμός)
- 100 γρ. καρότο, τριμμένο
Εκτέλεση:
- Αρχικά μουλιάζουμε τα ξερά φρούτα σε ένα μεγάλο μπολ στο ρούμι για 2-3 ώρες ή όλη τη νύχτα.
- Ανακατεύουμε τα ξηρά συστατικά σε ένα μεγάλο μπολ. Μεταφέρουμε το ξηρό μείγμα, το τριμμένο καρότο, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, το βούτυρο, τη μαρμελάδα και τα μουλιασμένα φρούτα στο μίξερ μας και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν καλά.
- Λαδώνουμε μια φόρμα για την πουτίγκα και γεμίζουμε με το μείγμα, αφήνοντας περίπου 2 εκ. ελεύθερο από την κορυφή για να έχει περιθώριο να φουσκώσει. Σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος και αλουμινόχαρτο, το οποίο δένουμε καλά με σπάγκο, για να μη μετακινηθεί.
- Τοποθετούμε τη φόρμα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε βραστό νερό μέχρι τη μέση της της φόρμας. Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για 4 ώρες, συμπληρώνοντας νερό, ώστε να είναι πάντα μέχρι τη μέση της φόρμας.
- Μετά τις 4 ώρες αφαιρούμε προσεκτικά τη φόρμα από την κατσαρόλα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
- Πριν τη σερβίρουμε, βράζουμε άλλες 2 ώρες. Αφαιρούμε με προσοχή τη φόρμα από την κατσαρόλα, βγάζουμε το καπάκι και αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο.