40 τεμάχια | 20΄ προετοιμασία | 20-22΄ εκτέλεση
Υλικά:
- 150 γρ. βούτυρο καρύδας, μαλακωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. ζάχαρη καρύδας
- 150 γρ. μέλι θυμαρίσιο «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη»
- 1/2 κ.γ. μαστίχα, σε σκόνη
- ξύσμα από 1 περγαμόντο (ή 1 πορτοκάλι ή 2 μανταρίνια)
- 100 γρ. χυμός μανταρινιού ή πορτοκαλιού
- 1 λοβός βανίλιας
- 2 αβγά
- 700 γρ. φαρίνα (το 40% ολικής άλεσης), κοσκινισμένη + επιπλέον για το πλάσιμο
- 1/4 κ.γ. σόδα
- ελάχιστο αλάτι
- 1 κρόκος αβγού, για το άλειμμα
Εκτέλεση:
- Χτυπάμε στο μίξερ χειρός (ή με το φτερό) το μαλακωμένο βούτυρο με το μέλι και τη ζάχαρη καρύδας, μέχρι να προκύψει ένα μείγμα ανοιχτόχρωμο και σχετικά αφράτο.
- Προσθέτουμε τη μαστίχα, το ξύσμα, τη βανίλια και χτυπάμε αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και στη συνέχεια σε υψηλότερη, μέχρι να προκύψει μια μαλακή και σχετικά αφράτη κρέμα.
- Προσθέτουμε τα αβγά, τον χυμό, μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα, και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα λεπτά, μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
- Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ, βάζουμε τον γάντζο και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το αλάτι ζυμώνοντας για 2-3 λεπτά, μέχρι να προκύψει μια λεία, ελαστική και ελαφρά κολλώδης ζύμη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα μεγάλο ρηχό ταψί. Πλάθουμε με το μείγμα κουλουράκια σε πλεξούδες και τα αραδιάζουμε στο ταψί, σε απόσταση 2-3 εκ. μεταξύ τους. Τα αλείφουμε με τον κρόκο και τα ψήνουμε για 20-22 λεπτά το πολύ, στη μεσαία θέση σχάρας, μέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν. Τα κουλουράκια θα είναι μαλακά, λόγω του μελιού.