H αλμυρή κρεατόπιτα-βασιλόπιτα της Ηπείρου, αλλά πιο ελαφριά.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 1 κοτόπουλο περίπου 2 κιλά (κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής), 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, 1 κλωνάρι σέλερι, 1 κομμάτι πράσο, 1 καρότο, 1 δαφνόφυλλο και 5-6 κόκκους πιπέρι. Καλύπτουμε με νερό και, από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για περίπου 40 λεπτά. Ξαφρίζουμε όποτε εμφανίζονται αφροί στην επιφάνεια. Βγάζουμε το κοτόπουλο και σουρώνουμε τον ζωμό. Όταν κρυώσει, το ξεκοκαλίζουμε και το ψιλοκόβουμε.
Ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα για 7-8 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοψηθεί για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε 2 φλ. τραχανά και 1 φλ. ζωμό (από το κοτόπουλο), αλατοπιπερώνουμε τη γέμιση και σιγοβράζουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι η γέμιση να πιει τα υγρά της. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Τότε προσθέτουμε 200 γρ. φέτα, 200 γρ. ανθότυρο και 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί για πίτα 40 εκ. Απλώνουμε 3 φύλλα (από 1 πακέτο φύλλα χωριάτικα ολικής άλεσης) ακτινωτά ώστε να εξέχουν, ραντίζοντάς τα με 1-2 κ.σ. από μείγμα με 50 γρ. βούτυρο λιωμένο και ανακατεμένο με 100 ml ελαιόλαδο. Αδειάζουμε τη γέμιση και τοποθετούμε το φλουρί. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με το μείγμα βουτύρου- ελαιόλαδου, και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα. Χαράζουμε τη βασιλόπιτα σε κομμάτια μπακλαβαδωτά και περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου-ελαιόλαδου. Ραντίζουμε με λίγο από τον ζωμό και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά.