Στην αναπάντεχα νόστιμη και απείρως πιο ελαφριά εκδοχή του, ο κλασικός μουσακάς φτιάχνεται με κιμά κοτόπουλου, μπεσαμέλ από ελαφρύ γιαούρτι και τις μελιτζάνες και τις πατάτες ψητές αντί τηγανητές, για να μη βαρύνουν με λάδι αλλά να κρατήσουν τη νοστιμιά τους.
Σε ένα μπολ αλατίζουμε καλά 3 καθαρισμένες μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν για 30 λεπτά και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°C. Τις ξεπλένουμε, τις σκουπίζουμε καλά και τις απλώνουμε στο μεγάλο ταψί του φούρνου (στρωμένο με λαδόκολλα), μαζί με τις ισόπαχες φέτες από 3 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες. Αλείφουμε όλες τις φέτες με λίγο λάδι, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 6-8 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν. Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε 600 γρ. αγελαδινό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, 400 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά, 1 αβγό, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
Μέχρι να κρυώσουν τα ψημένα υλικά, ετοιμάζουμε τη σάλτσα κιμά: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε 500 γρ. κιμά κοτόπουλου, για περίπου 10 λεπτά, σε δυνατή φωτιά. Τον κομματιάζουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα και ανακατεύουμε πολύ συχνά για να εξατμίζονται τα υγρά που θα αποβάλει ο κιμάς και να μη μυρίσει βαριά. Όταν ροδίσει απαλά, ρίχνουμε 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε με 150 ml λευκό κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί και ρίχνουμε 2 κρεμμύδια μεγάλα και ψιλοκομμένα, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 καρότο τριμμένο, 3 πιπεριές Φλωρίνης σε καρεδάκια, 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο και 300 γρ. φρέσκα μανιτάρια, ψιλοκομμένα. Σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, προσθέτουμε 3 φλιτζάνια ψιλοκομμένες φρέσκες ντομάτες με τα ζουμιά τους και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά. Αποσύρουμε και προσθέτουμε αλατοπίπερο, 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι και 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα. Ανακατεύουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βάζουμε στο μεγάλο ταψί του φούρνου μία στρώση από μελιτζάνες και πατάτες, ανάμεικτα, απλώνουμε σάλτσα κιμά ομοιόμορφα και κάνουμε δεύτερη στρώση με φέτες μελιτζάνας και πατάτας. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Στην επιφάνεια απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα γιαουρτιού και ψήνουμε τον μουσακά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Τον αφήνουμε να σταθεί για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν σερβίρουμε.