Ζωικό vs Φυτικό: Πώς θα επιλέξεις το κατάλληλο γάλα για εσένα;

Γράφει η Μαρία Τουμπή, Διαιτολόγος  Διατροφολόγος


Τα υποκατάστατα γάλακτος έχουν μπει δυναμικά στον χώρο της υγιεινής διατροφής. Η διαιτολόγος Μαρία Τουμπή, απαντάει στην ερώτηση: «Τελικά, τι γάλα να προτιμήσω;» 

 Μια δεκαετία πριν, το αγελαδινό γάλα ήταν η μόνη επιλογή των καταναλωτών στα ψυγεία με μοναδική εναλλακτική το ρόφημα σόγιας κατά την περίοδο της νηστείας. 

Σταδιακά, εμφανίστηκε στα ράφια πρώτα το κατσικίσιο γάλα, καθώς ενώ έχει κοντινό διατροφικό περιεχόμενοείναι πιο εύπεπτο από το αγελαδινό και στη συνέχεια το ρόφημα αμυγδάλου, που γρήγορα έγινε αρκετά δημοφιλές. 

 Τι θα έλεγες όμως αν μάθαινες ότι αυτή δεν είναι η μόνη επιλογή σου αν αναζητάς ένα ρόφημα με φυτική προέλευση; 

 Αντίστοιχα ροφήματα είναι αυτά της καρύδας, της κάνναβης, του ρυζιού, του φιστικιού και της βρόμης 

Γιατί να προτιμήσεις ένα φυτικό ρόφημα; 

  1. Είναι κατάλληλο για όσους αποφεύγουν τα ζωικά παράγωγα. 
  2. Περιέχει περίπου 70% λιγότερο λίπος σε σχέση με το γάλα που προέρχεται από ζώα. 
  3. Είναι μια καλή εναλλακτική αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη. 
  4. Είναι μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης και μπορεί να συμπληρώσει το γεύμα σου. 
  5. Έχει λιγότερες θερμίδες. 
  6. Τα περισσότερα φυτικά ροφήματα είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες.  

 Nutri tip: Χρησιμοποίησε ρόφημα σόγιας χωρίς ζάχαρη για να φτιάξεις ένα ελαφρύ απογευματινό smoothie. Πρόσθεσε φρούτα εποχής και λίγο μέλι για να έχεις εύκολα και γρήγορα μια δροσιστική απόλαυση. Αν πάλι προτιμάς ένα ζεστό ρόφημα, δοκίμασε ρόφημα αμυγδάλου με άγλυκο κακάο, μέλι και κουρκουμά!  

Για εσένα που επιλέγεις αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλακάνεις καλά γιατί: 

  1. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σημαντικές πηγές πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμινών Α, Β12 και D – θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. 
  2. Ένα ποτήρι γάλα καλύπτει το 25% του φωσφόρου που χρειαζόμαστε καθημερινά και βοηθά στην ανάπτυξη του σκελετικού ιστού. 
  3. Ένα ποτήρι γάλα μπορεί να καλύψει κατά 16% τις ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνη ενός υγιούς ενήλικα. 
  4. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. 

 Nutri tip: Ξέρεις ότι πρέπει να καταναλώνεις γαλακτοκομικά, αλλά δεν σου αρέσει ή σου προκαλεί φούσκωμα ένα ποτήρι σκέτο γάλα; Κανένα πρόβλημα! 

Δοκίμασε να φτιάξεις μια κρέμα με νιφάδες βρόμης, λίγους ξηρούς καρπούς ή μια κουταλιά φυστικοβούτυρο και ένα τριμμένο μήλο. Πρόσθεσε κανέλα και είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις τη μέρα σου γεμάτος ενέργεια! 

 

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος: Μαρία Τουμπή
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος: Μαρία Τουμπή

Διαβαστε επισησ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.