Υγιεινό Street Food στο Σπίτι

Εντάξει, ας το παραδεχτούμε, μας έχουν λείψει οι βόλτες στα αγαπημένα μαγαζιά της πόλης (ή και οι παραγγελίες) με το γευστικό street food. Γι’ αυτό, κι εμείς σου φέρνουμε το street food στο σπίτι, και μάλιστα υγιεινό. Και η παραμονή για όσο ακόμα θα διαρκέσει γίνεται πιο νόστιμη!

Είναι 3 οι ιδέες που σου προτείνουμε σήμερα και καλύπτουν όλα τα γούστα.

Φαλάφελ στον φούρνο με κίτρινο ρύζι χρωματισμένο με κουρκουμά και κλασική σάλτσα με ταχίνι, που ταιριάζει τέλεια με τα φαλάφελ. Από την άλλη, έχουμε ένα σουβλάκι με τα όλα του, αλλά πιο ελαφρύ, με κοτόπουλο. Μοιραζόμαστε όμως μαζί σου και ένα tip για να φτιάξεις σουβλάκι χωρίς κρέας, το ίδιο γευστικό και χορταστικό. Τέλος, αραβική πίτα (ή τορτίγια) με ψητό κουνουπίδι, υπέροχα κρεμμύδια αρωματισμένα με σούμακ, αγγουράκια τουρσί και σάλτσα με ταχίνι.

Διάλεξε αυτό που σου κάνει κλικ και βάλε την αγαπημένη σου σειρά να παίζει 😉

 

Φαλάφελ στον Φούρνο, Ρύζι με Κουρκουμά και Σάλτσα Ταχινιού

Μερίδες:   4

Υλικά:

Φαλάφελ:

  • 1 ½ φλυτζάνι ωμά, αποφλοιωμένα ρεβύθια
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • 1 μέτριο κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κ/σ σουσάμι, κατά προτίμηση ολικής
  • ½ φλυτζάνι χοντροκομμένο μαϊντανό
  • 1/3 φλυτζανιού χοντροκομμένο κόλιανδρο
  • τον χυμό από ½ λεμόνι
  • το ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2-4 κ/σ ελαιόλαδο
  • 1 ½ κ/γ αλάτι
  • 1 ½ κ/γ σκόνη κόλιανδρο
  • 2 ½ κ/γ κύμινο
  • ½ κ/γ πιπέρι
  • ¼ κ/γ πιπέρι καγιέν
  • 2-3 κ/γ αλεύρι γ.ο.χ.
  • αλάτι
  • πιπέρι

Ρύζι με Κουρκουμά:

  • 1 φλυτζάνι ρύζι της αρεσκείας μας (εγώ προτιμώ το basmati)
  • 1 ½ κ/γ βούτυρο
  • ½ κ/γ σκόνη κουρκουμά
  • ¼ – ½ κ/γ νιφάδες τσίλι (ανάλογα πόσο καυτερό το θέλουμε)
  • 2 φλυτζάνια ζεστό νερό
  • αλάτι

Σάλτσα Ταχίνι:

  • ½ φλυτζάνι ταχίνι
  • τον χυμό από 1 λεμόνι
  • το ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • ¼ κ/γ αλάτι
  • ¼ -1/2 φλυτζάνι χλιαρό νερό

Εκτέλεση:

  1. Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε μπόλικο νερό για 18 ώρες. Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε.
  2. Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι, στον επεξεργαστή τροφίμων, με το μισό ελαιόλαδο και τα πολτοποιούμε. Σταματάμε το μίξερ ενδιάμεσα και ανακατεύουμε το μείγμα με μια σπάτουλα, καθαρίζοντας και τα τοιχώματα του κάδου.
  3. Αφαιρούμε τα μαχαίρια, προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να δούμε ότι η ζύμη πλάθετε. Εάν χρειάζεται βάζουμε την ζύμη στο ψυγείο για περίπου 20’.
  4. Πλάθουμε 12 μπάλες, σαν μπιφτεκάκια. Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  5. Τα ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200οC για 30’ περίπου.
  6. Φτιάχνουμε το ρύζι. Ζεσταίνουμε το βούτυρο, με τον κουρκουμά και τις νιφάδες τσίλι σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις ζεσταθούν προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για λίγο.
  7. Προσθέτουμε το ζεστό νερό (με πολύ προσοχή, γιατί θα πεταχτεί) και αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε το αλάτι, τοποθετούμε το καπάκι και σβήνουμε τελειώς την φωτιά. Δεν ανοίγουμε το καπάκι. Όταν αυτό κρυώσει το ρύζι μας είναι έτοιμο. Αφρατεύουμε με ένα πηρούνι και σερβίρουμε.
  8. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ταχινιού τοποθετώντας όλα τα υλικά, εκτός από το νερό, σε ένα μπωλ και ανακατεύουμε. Το μείγμα θα πήξει, σαν πάστα. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε, μέχρι να φτάσει η σάλτσα στην επιθυμητή πυκνότητα.
  9. Σερβίρουμε τα φαλάφελ με ζεστές αραβικές πίτες με το ρύζι με κουρκουμά, τα περιχύνουμε με σάλτσα ταχινιού και πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο κόλιανδρο. Συνοδεύουμε με λαχανικά της αρεσκείας μας.

 

Σουβλάκι με Κοτόπουλο

Μερίδες:   4

Υλικά:

Σουβλάκια κοτόπουλο:

  • 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
  • 2 φλυτζάνια χλιαρό νερό
  • 1 ½ κ/γ ζάχαρη
  • 1 ½ κ/γ αλάτι

Τζατζίκι:

  • 250γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
  • 2 μικρά αγγουράκια, τριμμένα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • 2 κ/σ ελαιόλαδο
  • 2 κ/σ ψιλοκομμένος άνηθος
  • αλάτι

Για το σερβίρισμα:

  • 2 μέτριες τομάτες, κομμένες σε φέτες
  • 2 μικρά αγγουράκια, σε ροδέλες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 4 πίτες ολικής για σουβλάκια
  • ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • καπνιστή πάπρικα

Εκτέλεση:

  1. Ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα δοχείο και μόλις κρυώσει τελείως το μείγμα βάζουμε μέσα το κοτόπουλο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαριναριστεί για 2-3 ώρες στο ψυγείο.
  2. Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε το τζατζίκι. Στύβουμε καλά το τριμμένο αγγούρι για να βγάλει τα υγρά του. Το αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπωλ.
  3. Μετά σκουπίζουμε καλά το κοτόπουλο με απορροφητικό χαρτί και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Φτιάχνουμε με αυτά 4 σουβλάκια, περνώντας τα σε σε ξύλινα καλαμάκια.
  4. Τα ψήνουμε στο τηγάνι ή στο σχαροτήγανο, με 1 κ/σ ελαιόλαδο, για 4-5 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα σε όλες τις πλευρές.
  5. Μετά τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για 10’ περίπου.
  6. Ετοιμάζουμε τα συνοδευτικά μας και ζεσταίνουμε τις πίτες, αφού τις αλείψουμε με πολύ λίγο ελαιόλαδο, στο σχαροτηγανο ή στον φούρνο.

Τip. Για εσένα που θέλεις να αποφύγεις τ κρέας, δοκίμασε να φτιάξεις σουβλάκι με ψητά μανιτάρια πλευρώτους. Άλειψέ τα με ελαιόλαδο, πασπάλισέ τα με αλατοπίπερο και ψήσε τα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190ο C αέρα για 20-25’.

 

Αραβική Πίτα με Ψητό Κουνουπίδι και Σούμακ

Μερίδες:   4

Υλικά:

  • 1 μικρό κουνουπίδι, σε μικρά μπουκετάκια
  • 2 κ/σ ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 1 κ/γ σούμακ (θα το βρείτε στα ράφια μπαχαρικών των ΑΒ)
  • ½ κ/γ αλάτι
  • 4 αραβικές πίτες ή πολύσπορες τορτίγιες
  • σάλτσα ταχίνι (δες την 1η συνταγή)
  • 4-5 αγγουράκια τουρσί
  • 2 μέτριες τομάτες, σε φέτες
  • χοντροκομμένο μαρούλι, ή baby σπανάκι, ή ρόκα

Εκτέλεση:

  1. Ρίχνουμε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού σε βραστό αλατισμένο νερό και τα βράζουμε 5’ περίπου, να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε και περιμένουμε λίγο να κρυώσουν.
  2. Τα ανακατεύουμε με λίγο πιπέρι και το ελαιόλαδο, τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190ο C αέρα, για 20’ περίπου.
  3. Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε το κρεμμύδι με το αλάτι και το σούμακ και το αφήνουμε περίπου 20’, να μαλακώσουν με το αλάτι. Τα στύβουμε καλά ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
  4. Ζεσταίνουμε τις αραβικές πίτες ή τις τροτίγιες στον φούρνο ή στο σχαροτήγανο, αφού τις αλείψουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  5. Σερβίρουμε γεμίζοντας την πίτα με κουνουπίδι, τομάτα, αγγουράκι τουρσί, λίγο κρεμμύδι με σούμακ, μαρούλι ή ρόκα και σάλτσα ταχινιού.
Εύη Σκούρα, Food Blogger, The Healthy Cook
Εύη Σκούρα, Food Blogger, The Healthy Cook

Διαβαστε επισησ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.