Πώς θα φροντίσεις τους vegan φίλους σου στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης;

Γράφει η Εύη Σκούρα, Food Blogger, The Healthy Cook


Η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η γιορτή των κρεατοφάγων. Όμως, εάν δεν είσαι κρεατοφάγος, ή για να περιποιηθείς τους vegan φίλους στο τραπέζι, τι κάνεις; Υπάρχουν λύσεις, ώστε να γιορτάζουμε όλοι αυτές τις ιδιαίτερες ημέρες. Λίγη φαντασία χρειάζεται και καλή διάθεση!

Αυτά σκεφτήκαμε κι εμείς και προτείνουμε ένα νόστιμο πιάτο που θυμίζει τις γεύσεις που τρώμε αυτή την ημέρα: Μπουκιές κουνουπιδιού μαγειρεμένες στον φούρνο με σάλτσα barbeque. Συνοδεύονται με μια ελαφριά σάλτσα με αβοκάντο και κόλιανδρο και ψητά μανιτάρια πλευρώτους. Έτσι δεν θα μείνει κανένας δυσαρεστημένος, μέρα που είναι.

Extra tip

Η σάλτσα barbeque μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως έξτρα συνοδευτικό, τους πάει πολύ. Εάν δεν συμπαθείτε τον φρέσκο κόλιανδρο, χρησιμοποιήστε μαϊντανό, ή κάρδαμο για τη σάλτσα. Θα είναι εξίσου νόστιμη.

Μερίδες: 4-5

Χρόνος προετοιμασίας: 30’

Χρόνος μαγειρέματος: 60’

Υλικά:

μπουκιές κουνουπιδιού:

  • 1 μεγάλο κουνουπίδι, κομμένο σε μέτρια μπουκετάκια
  • 180γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ή αλεύρι ζέας (δίνει μια λίγο πιο βαριά γεύση)
  • 125ml ρόφημα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 κ/γ σκόνη σκόρδο
  • 1 κ/γ σκόνη κρεμμύδι
  • ½ κ/γ αλάτι
  • 250γρ. σάλτσα barbeque
  • πιπέρι

σάλτσα με αβοκάντο και κόλιανδρο:

  • 2 ώριμα μέτρια αβοκάντο
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 μεσαίο ματσάκι φρέσκος κόλιανδρος ( ή μαϊντανός ή κάρδαμο)
  • 2 κ/σ νερό
  • αλάτι

ψητά μανιτάρια πλευρώτους:

  • 750γρ. μανιτάρια πλευρώτους
  • 125ml ελαιόλαδο
  • 2 κ/σ κρέμα βαλσάμικου
  • 5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι (μόνο τα φύλλα)
  • 4 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση:

Για τις μπουκιές κουνουπιδιού

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε καλά το αλεύρι με το ρόφημα αμυγδάλου, το νερό, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το αλάτι και λίγο πιπέρι. Θέλουμε ένα χυλό σφιχτό, αλλά να ρέει. Εάν βγει πολύ σφιχτός, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό.
  2. Βουτάμε τα μπουκετάκια κουνουπιδιού ένα-ένα μέσα στο χυλό, ώστε να καλυφθούν καλά και τα στραγγίζουμε λίγα λεπτά πάνω σε σχάρα.
  3. Τοποθετούμε τα μπουκετάκια σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας απόσταση ανάμεσά τους. Πιθανότατα θα χρειαστούμε πάνω από ένα ταψί.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220ο C για περίπου 20’-25’. Στη μέση του χρόνου τα γυρίζουμε, για να ψηθούν καλύτερα και να πάρουν χρώμα.
  5. Τα βγάζουμε από το φούρνο και με ένα πινέλο τα αλείφουμε με τη σάλτσα barbeque.
  6. Ψήνουμε για άλλα 15’ περίπου.

Για τη σάλτσα με αβοκάντο και κόλιανδρο:

  1. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα αναμειγνύοντας στον επεξεργαστή τροφίμων όλα τα υλικά μαζί, αφήνοντας το λεμόνι και το αλάτι για το τέλος για να ρυθμίσουμε τη γεύση. Tip: Αφήστε το κουκούτσι του αβοκάντο μέσα στη σάλτσα για να μην σας μαυρίσει.

Για ψητά μανιτάρια πλευρώτους

  1. Αφαιρούμε τα σκληρά κοτσάνια από τα μανιτάρια.
  2. Αναμειγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί σε ένα μπολ και αλείφουμε με το μείγμα τα μανιτάρια.
  3. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στους 200οC για 30-35’.
  4. Σερβίρουμε το κουνουπίδι και τα μανιτάρια με τη σάλτσα αβοκάντο και έξτρα σάλτσα barbeque.
Εύη Σκούρα, Food Blogger, The Healthy Cook

Διαβαστε επισησ

Βιταμίνη C. Φροντίζεις να παρέχεις στον οργανισμό σου τον πολύτιμο αυτό θησαυρό;

#allazoumesinithies και θωρακίζουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνη C ενώ παράλληλα προσθέτουμε έξτρα νοστιμιά και χρώμα στις συνταγές μας.

Vegan διατροφή και περιορισμένος χρόνος… πάνε μαζί;

Τι θα δοκιμάσουμε σήμερα; Τα vegan έτοιμα γεύματα της ΑΒ Βασιλόπουλος! Μαζί #allazoumesinithies και στρεφόμαστε σε μία vegan διατροφή, ακόμα κι αν δεν έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο!

Ξεκινάμε τη νέα χρονιά φτιάχνοντας φυτικό «κιμά» με φακές, μανιτάρια και καρύδια!

#allazoumesinithies και ξεκινάμε το νέο έτος δυνατά, με «κιμά» από φακές που μπορεί να αντικαταστήσει τον ζωικό σε όλα σου τα αγαπημένα πιάτα!