Μπορούν τα κλασικά φαγητά με κρέας να μαγειρευτούν «αλλιώς»; Και όμως γίνεται!

Τα γιουβαρλάκια φτιαγμένα από ρεβίθια είναι η μεγάλη απόδειξη πως μπορούμε να μαγειρέψουμε τα αγαπημένα μας «μαμαδίστικα» φαγητά αλλιώς!

Αλήθεια, σε ποιον δεν αρέσουν τα μαμαδίστικα φαγητά, όπως τα γιουβαρλάκια; Φυσικά σε όλους, και εμείς, στο #allazoumesinithies, αναζητούμε, όχι μόνο το νόστιμο αλλά και το υγιεινό φαγητό που στηρίζει το wellbeing και κυρίως την ισορροπία!

Γράφοντας αυτό το άρθρο σκέφτηκα πως θα ήθελα  να σου μιλήσω για τον δικό μου τρόπο μαγειρικής και επιλογής του καθημερινού φαγητού.

Πάντα πίστευα ότι δεν υπάρχει κάτι πιο comfort από τις αγαπημένες μας γευστικές αναμνήσεις, το φαγητό που τρώγαμε ως παιδιά, το φαγητό της μαμάς, το νόστιμο αυτό φαγητό γεμάτο φροντίδα και αγάπη.

Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα από αυτά τα φαγητά περιέχουν κρέας, και σίγουρα φαγητά όπως τα κλασικά γιουβαρλάκια, που αν έλεγα στη μαμά μου ότι θα τα φτιάξω «χωρίς κιμά»  θα της φαινότανε «παράλογο».

Στη σύγχρονη εποχή όμως που ζούμε, και εφόσον έχουμε ευκολότερη πρόσβαση σε αγαθά και αμέτρητες επιλογές για τον τρόπο που τρεφόμαστε ή μαγειρεύουμε, η ευθύνη μας απέναντι στο περιβάλλον είναι μεγαλύτερη.

Έτσι κι εγώ, όπως εσύ πιστεύω, επιλέγω πάντα φαγητά βασισμένα σε εποχικά υλικά, ολόφρεσκα λαχανικά αλλά και προϊόντα της Ελληνικής γης και έναν τρόπο μαγειρικής πιο δεκτικό.

Παράδειγμα; H πρώτη φορά, πριν αρκετά χρόνια, που αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω γιουβαρλάκια από ρεβίθια, απλά υπέροχα!

Για να πετύχεις ένα πραγματικά νόστιμο αποτέλεσμα, χρειάζεσαι μόνο δύο πράγματα: Το πρώτο είναι ποιοτικά ρεβίθια και το δεύτερο είναι τα φρέσκα χειμωνιάτικα λαχανικά. Η δική μου επιλογή για τα πρώτα είναι πάντα ΑΒ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ, αλλά και για τα δεύτερα βρίσκω πάντα διαθέσιμα τα Fresh to gο στην ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ.

Τα πεντανόστιμα ρεβίθια και ο ζωμός από τα φρέσκα λαχανικά, θα έχουν ως αποτέλεσμα τα πιο γευστικά και υγιεινά γιουβαρλάκια που θα χυλώσεις με τον πιο απλό τρόπο χωρίς ίχνος από αλεύρι!

Όλα αυτά τα χρόνια που μαγειρεύω και ειδικά που πλέον είμαι μαμά και το παιδί μου λατρεύει, ευτυχώς, τα λαχανικά αλλά και τα μαμαδίστικα αλλιώτικα φαγητά μου, έχω δοκιμάσει να «πειράξω» τα περισσότερα κλασικά φαγητά με απλούς τρόπους.

Τόσο τα όσπρια, όσο και τα μανιτάρια είναι ιδανικά γι΄αυτό μοιράζομαι μαζί σου μερικές ιδέες για να κάνεις κι εσύ τα μαγειρέματά σου άκρως θρεπτικά αντικαθιστώντας το κρέας:

-Μακαρόνια με κιμά από φακές και καρότα
-Λαζάνια με μανιτάρια και κρέμα από σελινόριζα
-Μπιφτέκια από φασόλια για να φτιάξεις μοναδικά μπέργκερ
-Κεφτεδάκια από κάθε είδους όσπριο και δημητριακά
-Λαχανοντολμάδες με ρύζι και μανιτάρια
-Γιουβέτσι με μανιτάρια
-Σουτζουκάκια από ρεβίθια
-Φρικασέ με μανιτάρια

Ό,τι και να δοκιμάσεις να θυμάσαι πως το κάθε συστατικό έχει τη δική του γεύση, το κάθε φαγητό είναι μοναδικό όμως #allazoumesinithies για ένα αισιόδοξο μέλλον και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα!

Γιουβαρλάκια από ρεβίθια
Μερίδες: 4 άτομα

Υλικά
Για τα γιουβαρλάκια

300 γρ. ρεβίθια ΑΒ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ
50 γρ. ρύζι γλασέ ΑΒ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2-3 κ.σ. νιφάδες βρόμη
¼ κ.γ. baking powder
4-5 αποξηραμένα μανιτάρια ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
2 λεμόνια
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Για τον ζωμό
1 πράσο, χοντροκομμένο
1 καρότο, κομμένο σε ροδέλες
150 γρ. σελινόριζα, κομμένη σε κύβους
1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
¼ κ.γ. σκόνη κάρυ ΑΒ
20ml ελαιόλαδο
1500ml ζεστό νερό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα ρεβίθια σε ζεστό νερό να μαλακώσουν για 12 ώρες, τα αλέθουμε με τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν πολτός και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το baking powder, αλάτι και πιπέρι.

Στον επεξεργαστή τροφίμων αλέθουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια και τη βρόμη, τα προσθέτουμε στα ρεβίθια, ζυμώνουμε και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο όλα τα λαχανικά το θυμάρι, το κάρυ, αλάτι και πιπέρι σε χαμηλή φωτιά για 8-10’.

Προσθέτουμε το νερό και σιγοβράζουμε για 40’.

Σε μια άλλη κατσαρόλα μεταφέρουμε μόνο τον ζωμό, χωρίς τα λαχανικά, και πλάθουμε τα γιουβαρλάκια.

Μόλις ο ζωμός κοχλάσει προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια και τα βράζουμε για 30’.

Πολτοποιούμε τα μισά λαχανικά και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά και το χυμό τον λεμονιών.

Ανακατεύουμε και σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο.

Εύα Μονοχάρη, Food Blogger, Funky Cook
Εύα Μονοχάρη, Food Blogger, Funky Cook

Διαβαστε επισησ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.