Μήπως το παντζάρι θα γίνει το αγαπημένο σου χειμωνιάτικο λαχανικό;

Πάμε να φτιάξουμε μια θρεπτική και πεντανόστιμη σούπα από παντζάρια; Κι επειδή #allazoumesinithies, δεν θα πετάξουμε ούτε τα φύλλα.

Αυτό το χειμώνα, που θα μείνουμε περισσσότερο χρόνο στο σπίτι, #allazoumesinithies και στρεφόμαστε στα φρούτα και τα λαχανικά εποχής. Το ήξερες ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πιο νόστιμα όταν είναι στην εποχή τους; Οπότε, μη χάνεις χρόνο! Αναζήτησε στο κοντινό σου κατάστημα ΑΒ Βασιλόπουλος φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής, άσε τη φαντασία σου ελεύθερη και δημιούργησε. Σίγουρα θα βρεις κάτι που θα εκφράσει τη δημιουργικότητά σου… για ό,τι θέλεις να είσαι! Αρπάζουμε, λοιπόν, την ευκαιρία και μια χάρτινη σακούλα ΑΒ και τη γεμίζουμε με παντζάρια, πορτοκάλια, τζίντζερ, κρεμμύδια, πράσα, γλυκοπατάτες, καρότα και καρύδια με το κέλυφος.  

 

Αν δεν αγαπάς τα παντζάρια, πίστεψέ μας πως θα τα λατρέψεις σε αυτή τη σούπα. Το καλύτερο από όλα αυτά είναι πως καταφέραμε σε αυτή τη συνταγή να έχουμε μηδενική σπατάλη φαγητού –zero food waste– αφού χρησιμοποιήσαμε ακόμα και τα φύλλα των παντζαριών. Τα μετατρέψαμε σε τραγανά chips. Δεν θα το πιστεύεις αλλά είναι σαν chips πατάτας… τρώγονται και σκέτα σαν snack. Προσθέτουν ακριβώς αυτή την αλμυρή γεύση που χρειάζεσαι σε κάθε «γλυκιά σούπα». Επίσης, αξιοποιήσαμε και το προχθεσινό, μπαγιάτικο ψωμί μετατρέποντάς το σε τραγανά και πικάντικα κρουτόν.  Ξεκινάμε; 

 

Βελουτέ σούπα παντζαριού με πορτοκάλι, τζίντζερ, καρύδια, πικάντικα κρουτόν και chips από φύλλα παντζαριών 

 

Υλικά 

Σούπα: 

  • 4 μέτρια παντζάρια – Βολβοί (περίπου 500 γραμ.) 
  • 1 μέτριο καρότο 
  • 1 μέτρια γλυκοπατάτα (λευκή ή πορτοκαλί) 
  • 1 μέτριο πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα) 
  • μικρό κομμάτι φρέσκο τζίντζερ τριμμένο 
  • 2 σκελίδες σκόρδο 
  • κουταλιές λάδι 
  • 1 μέτριο πράσο 
  • 1 μέτριο κρεμμύδι 
  • 2 λίτρα ζωμό λαχανικών (ή 2 λίτρα ζεστό νερό, στον οποίο διαλύουμε ένα κύβο λαχανικών) 
  • Αλάτι  
  • Πιπέρι 

  

Κρουτόν: 

  • 4-5 φέτες μπαγιάτικο ψωμί κομμένο σε κυβάκια 
  • κουταλιές λάδι 
  • ¼ κουταλάκι κάρυ 
  • ¼ κουταλάκι πάπρικα γλυκιά ή καυτερή 
  • ¼ κουταλάκι ρίγανη 
  • ¼ κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά) 
  • Αλάτι  
  • Πιπέρι 

 

Chips Παντζαριού: 

  • φύλλα από 4 παντζάρια (χωρίς κοτσάνια)  
  • κουταλιά λάδι   
  • Αλάτι  
  • Πιπέρι 

 

Για το σερβίρισμα: 

  • Λίγα σπασμένα καρύδια για το σερβίρισμα 
  • Μαύρο σουσάμι  

 

Εκτέλεση 

Σούπα: 

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και το αφήνουμε στην άκρη.  
  1. Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε όλα τα λαχανικά και τα κόβουμε σε κυβάκια. Βάζουμε όλα τα λαχανικά, εκτός από το πράσο και το κρεμμύδι, σε ένα μπολ. Ρίχνουμε 3 κουταλιές λάδι, το φρεσκοτριμμένο τζίντζερ, το ξύσμα πορτοκαλιού και ολόκληρα τα σκόρδα κι ανακατεύουμε. Τα ρίχνουμε στο ταψί και τα ψήνουμε για 45 λεπτά. Ελέγχουμε τον φούρνο στα 30 λεπτά γιατί η γλυκοπατάτα και το σκόρδο ψήνονται πιο γρήγορα και τα αφαιρούμε από το ταψί. Στον υπόλοιπο χρόνο που μένει περιμένουμε να ετοιμαστούν τα παντζάρια και το καρότο.  Ψήνουμε τα λαχανικά για extra καραμελέ θα γεύση. 
  1. Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τις υπόλοιπες 3 κουταλιές λάδι, το πράσο και το κρεμμύδι και τα αφήνουμε να μαλακώσουν ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε με το χυμό πορτοκαλιού, προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και το αφήνουμε να σιγοβράσει. 
  1. Όταν όλα είναι έτοιμα, είμαστε έτοιμοι για τη δημιουργία της βελουτέ. Η βελουτέ σούπα πρέπει να μοιάζει με ρευστό «πουρέ». Κρατάμε σε ένα μπολ το μισό από το ζωμό της κατσαρόλας. Ρίχνουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα με τον άλλο μισό ζωμό και χρησιμοποιούμε ένα ραβδομπλέντερ για να τα πολτοποιήσουμε. Προσθέτουμε κάθε φορά λίγο από το ζωμό που έχουμε κρατήσει, μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή υφή. 
  1. Σε περίπτωση που δεν έχουμε ραβδομπλέντερ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το απλό μπλέντερ. Θα προσθέτουμε κάθε φορά μικρή ποσότητα λαχανικών και λίγη ποσότητα από το ζωμό για να πετύχουμε την επιθυμητή υφή. Αν θέλουμε να ζεστάνουμε τη σούπα, ρίχνουμε ζεστό νερό και την φέρνουμε σε σημείου βρασμού.  

          

Κρουτόν: 

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και το αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ανακατεύουμε και τα αραδιάζουμε στο ταψί. Τα ψήνουμε για 10 λεπτά. Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμα όταν έχουν ροδοκοκκινίσει. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.  

 

Τσιπς Παντζαριού: 

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και το αφήνουμε στην άκρη. Ξεχωρίζουμε τα φύλλα από τα παντζάρια και τα πλένουμε πολύ καλά. Στη συνέχεια, τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και τα απλώνουμε στο ταψί. Τα ψήνουμε για 10 λεπτά. Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμα όταν έχουν αφυδατωθεί πλήρως και είναι τραγανά. Αν θέλουμε να τα απολαύσουμε τραγανά, τα καταναλώνουμε μέσα σε μισή ώρα.  

 

Συναρμολόγηση σούπας: 

  1. Σερβίρουμε τη σούπα σε ένα ωραίο βαθύ πιάτο, ρίχνουμε τα κρουτόν, τα καρύδια, το μαύρο σουσάμι και τα τσιπς παντζαριού.  
Ευγενία, Σοφία και Χριστίνα Σκρουμπέλου, Food Bloggers, Oh my deer blog

Διαβαστε επισησ