Κυριακάτικο brunch με φίλους και ένα νόστιμο πλατώ μπρουσκέτας

Τι καλύτερο για την Κυριακή μας από το να ξυπνήσουμε αργά, να ετοιμάσουμε χαλαρά και εύκολα ένα πλατώ με λιχουδιές και να τις προσφέρουμε σε καλούς μας φίλους περνώντας μαζί τους λίγες ώρες γέλιου, κουβέντας και τσιμπολογήματος.

Οι μπρουσκέτες αποτελούν μια απλή αλλά εντυπωσιακή λύση για brunch καθώς συνδυάζονται το ίδιο καλά με αλμυρές και γλυκιές γεύσεις και είναι πανεύκολες στην προετοιμασία. Σερβίροντάς τες με μια ποικιλία από «toppings» δίνουμε την ευκαιρία να συνδυάσει ο καθένας τα αγαπημένα του υλικά όπως προτιμάει. Πάμε να δούμε πώς θα φτιάξουμε το πλατώ;

Ξεκινάμε με τα βασικά υλικά μας. Εδώ έχουμε:

  • ντιπ από αρακά και δυόσμο (ακολουθεί συνταγή)
  • βιολογικά αυγά σκράμπλ (scrambled) με σχοινόπρασο
  • τοματίνια μαριναρισμένα (με ελαιόλαδο, ξύδι, φρέσκα μυρωδικά, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι)
  • σπανάκι και μανιτάρια σοτέ

 

Συμπληρώνουμε με υλικά που ταιριάζουν, όπως:

  • κασέρι (επέλεξα Κασέρι ΑΒ Επιλογή από γάλα ζώων ελευθέρας βοσκής)
  • πάστα ελιάς (επέλεξα πάστα ελιάς καλαμών ΑΒ Κοντά στην Ελληνική Γη)
  • φυστικοβούτυρο φυσικό
  • μαρμελάδα (επέλεξα μαρμελάδα φράουλα με 85% φρούτο, ΑΒ Κοντά στην Ελληνική Γη)
  • μέλι
  • μπάρες δημητριακών
  • φρούτα (επέλεξα μπανάνα, βερίκοκα, κεράσια, ροζ γκρέιπφρουτ)

 

Και φυσικά δεν ξεχνάμε τις βάσεις των μπρουσκετών μας – ψημένες φετούλες ψωμιού που τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου, αλείφοντας αν θέλουμε πρώτα κάποιες από αυτές με λάδι. Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε και φρυγανιές σίκαλης.

 

Τακτοποιούμε με όμορφο τρόπο τα υλικά μας πάνω σε μια μεγάλη επιφάνεια κοπής ή ένα πλαστήρι και γαρνίρουμε με φρέσκα μυρωδικά. Και επειδή προσέχουμε τα θέματα υγιεινής, ενημερώνουμε τους καλεσμένους πως δεν βουτάμε το πιρούνι ή το κουτάλι μας σε φαγητό που θα δοκιμάσουν άλλοι και βεβαιωνόμαστε πως όλα τα μπολάκια έχουν το δικό τους κουταλάκι ώστε να βάζει ο καθένας λίγο στο πιάτο του για να “χτίσει” την μπρουσκέτα του.

 

Οι επιλογές/παραλλαγές για τα υλικά σε ένα πλατώ μπρουσκέτας είναι πάρα πολλές, αρκεί κανείς να βάλει την φαντασία του να δουλέψει. Σε κάθε περίπτωση αυτό το νόστιμο ντιπ από αρακά και δυόσμο που πρωταγωνιστεί εδώ, αξίζει να το δοκιμάσουμε!

 

Υλικά

  • 350 γρ (2 ½ κούπες) αρακάς κατεψυγμένος
  • αλάτι για το βράσιμο
  • 5 γρ (3-4 κουτ. σούπας) δυόσμος χοντροκομμένος
  • 1 σκελίδα σκόρδο χοντροκομμένη
  • 3 κουτ. σούπας φρέσκος χυμός λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας ταχίνι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα, το αλατίζουμε και ρίχνουμε τον παγωμένο αρακά. Μόλις αρχίσει το νερό να ξανακοχλάζει (μετά από 3 περίπου λεπτά) σουρώνουμε και αφήνουμε τον αρακά στην άκρη να κρυώσει λίγο
  2. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μούλτι ή μπλέντερ και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν, ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο.
  3. Αφήνουμε για λίγες ώρες στο ψυγείο να δέσουν οι γεύσεις και σερβίρουμε.

 

Ελένη Βονισάκου, Food Blogger, Τhe Foodie Corner
Ελένη Βονισάκου, Food Blogger, Τhe Foodie Corner

Διαβαστε επισησ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.