Είσαι σίγουρος ότι γνωρίζεις τα πάντα για τα σύκα?

Η συκιά, αυτοφυής εδώ και χιλιάδες χρόνια στην περιοχή της Μεσογείου, μας  χαρίζει απλόχερα τα οφέλη των καρπών της. Έτσι κι εμείς σήμερα αφού #allazoumesinithies, σου  λέμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις  για αυτά και σου ετοιμάζουμε μια πίτσα με σύκα, μυζήθρα Κουρούπας ΑΒ Επιλογή και ρόκα για να τα ευχαριστηθείς.

Ιστορία:

Λέγεται πως αρχικά καλλιεργήθηκε στην Αίγυπτο, στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Κρήτη και μετά στην υπόλοιπη Ελλάδα, το 1500π.Χ. Είδος πρώτης ανάγκης για τους αρχαίους μεσογειακούς λαούς, συνιστούσε την κύρια τροφή των αθλητών στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Fun fact Γνώριζες πως τα σύκα (ιδίως της Αττικής) ήταν ένας από τους πολλούς λόγους που ώθησαν τον Ξέρξη να κατακτήσει την Ελλάδα?

Σήμερα συναντάμε συκιές σχεδόν σε όλη την χώρα, σε διάφορες ποικιλίες.

Διατροφικές ιδιότητες:

Σίγουρα γνωρίζεις ότι τα  σύκα είναι θρεπτικότατα.  Ένα χαρακτηριστικό φρούτο με πλούσια υφή και γεύση, η οποία εξαρτάται από την προέλευση και τον βαθμό ωρίμανσης του.

Tip Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ενδείκνυνται στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Αν δεν το γνώριζες, η καθημερινή κατανάλωση τριών σύκων, βοηθάει στην ανακούφιση του προβλήματος με τα φρέσκα ή τα αποξηραμένα, να έχουν την ίδια επίδραση. Αυτή η ιδιότητα τους βοηθά και στην διατήρηση του βάρους.

Τι γίνεται όμως με τις θερμίδες; Η θερμιδική αξία 100γρ. φρέσκων σύκων είναι περίπου 80 θερμίδες, ενώ αποξηραμένων  είναι 250 θερμίδες. Τα αποξηραμένα έχουν, όμως, συγκεντρωμένα πολλά μέταλλα (ασβέστιο, χαλκό, κάλιο, κ.α.) και βιταμίνες, οπότε δεν πρέπει να τα εξαιρέσουμε από την διατροφή μας επειδή είναι θερμιδογόνα.

Δεν τελειώσαμε όμως εδώ, αφού τα φρέσκα σύκα διαθέτουν ευρεία γκάμα θρεπτικών συστατικών, καθώς επίσης είναι πλούσια σε χαλκό και βιταμίνη Β6. Επιπλέον, περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Α, Κ, και Ε, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Προφυλάξεις:

Μπορεί να πρόκειται για ένα γευστικότατο φρούτο, αλλά η  αλόγιστη κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή άλλα γαστρεντερικά προβλήματα. Επίσης, χρειάζεται προσοχή από όσους είναι αλλεργικοί στα σύκα και στο γαλακτώδες υγρό τους.

Η υψηλή περιεκτικότητα των σύκων σε βιταμίνη Κ μπορεί να επηρεάσει τα φαρμακευτική αγωγή για την πηκτικότητα του αίματος, οπότε αν λαμβάνεις τέτοια αγωγή καλό θα είναι να ρωτήσεις τον γιατρό σου.

Κατανάλωση:

Τα σύκα πρέπει να κόβονται ώριμα από το δέντρο, και η φλούδα τους τρώγεται. Μπορείς να διατηρήσεις τα φρέσκα σύκα και στην κατάψυξη.

Tip κατάψυξε τα όσο πιο φρέσκα γίνεται, και μην βάζεις πάνω από 600γρ. στο ίδιο πακέτο όταν τα καταψύχεις.

Ιδέες για να τα απολαύσεις:

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες συνταγές, γλυκές και αλμυρές.

Τα φρέσκα μπορούν να γίνουν παγωτό, να νοστιμίσουν κέικ και μπισκότα, τάρτες,  σαλάτες, πίτσες και φοκάτσες,  smoothie bowls,  overnight oats και chia puddings, να γίνουν μαρμελάδα, και να ομορφύνουν ένα δίσκο με τυριά και αλλαντικά.

Tip Ψήσε κομμένα φρέσκα σύκα στον φούρνο μέχρι να κοκκινίσουν και να μελώσουν. Χρησιμοποίησε τα στο πρωινό, σερβίρισέ τα με κατσικίσιο τυρί, μέλι και καρύδια, βάλε τα σε σάντουιτς, κ.α.

Τα ξερά σύκα μπορούν να γίνουν και αυτά μαρμελάδα, να νοστιμίσουν φαγητά κατσαρόλας μιας και ταιριάζουν πολύ με το κοτόπουλο, το χοιρινό και το αρνί, να εμπλουτίσουν το μπωλ του πρωινού, να μπουν σε μάφινς, κέικ, μπάρες δημητριακών, να γίνουν chutney,

Όπως και να τα καταναλώσεις  μην ξεχνάς πως είναι ένα διατροφικός θησαυρός. #allazoumesinithies και τα απολαμβάνουμε!

 

Πίτσα με σύκα, μυζήθρα, καραμελωμένα κρεμμύδια και ρόκα

Για μία μέτρια πίτσα (8 κομμάτια)

Υλικά:

ζύμη:

  • 150γρ. αλεύρι ολικής για όλες τις χρήσεις
  • 180γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
  • 5γρ. (1 ½ κουταλάκι) baking powder
  • ¼ κουταλάκι αλάτι

γέμιση:

  • 1 μικρό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο, και λίγο ακόμα για το σερβίρισμα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλάκι κρέμα βαλσάμικου
  • 1 κουταλάκι πετιμέζι
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 200γρ. μυζήθρα Κουρούπας ΑΒ επιλογή, θρυμματισμένη
  • 50γρ. μπλε τυρί, θρυμματισμένο
  • 2-3 φρέσκα σύκα, κομμένα στα 4
  • 1 κουταλιά καβουρδισμένο κουκουνάρι
  • φρέσκια ρόκα, για το σερβίρισμα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μέτριο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι 2-3 λεπτά, σε μέτριο προς δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε την φωτιά, ο αλατίζουμε και το μαγειρεύουμε για άλλα 5-6 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε το σκόρδο, την κρέμα βαλσάμικου, το πετιμέζι και λίγο πιπέρι και μαγειρεύουμε άλλα 2-3 λεπτά. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε την ζύμη αναμειγνύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπωλ. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο. Ίσως δεν χρειαστεί όλο, ή ίσως να χρειαστεί λίγο παραπάνω. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει.

Ανοίγουμε την ζύμη με πλάστη σε έναν δίσκο διαμέτρου 26εκ. περίπου. Την μεταφέρουμε σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και έχουμε λαδώσει ελαφρώς.

Απλώνουμε την θρυμματισμένη μυζήθρα ομοιόμορφα  πάνω στην ζύμη, και στην συνέχεια απλώνουμε το μπλε τυρί. Συνεχίζουμε με τα κρεμμύδια και τα σύκα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο C, για περίπου 12-15 λεπτά.

Αφού ψηθεί, προσθέτουμε λίγα φύλλα ρόκας, πασπαλίζουμε με κουκουνάρι, λίγο φρέσκο πιπέρι, και ραντίζουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο.

Τρώγεται το ίδιο ευχάριστα και ζεστή και κρύα.

Εύη Σκούρα, Food Blogger, The Healthy Cook
Εύη Σκούρα, Food Blogger, The Healthy Cook

Διαβαστε επισησ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.