Αναζητάς ένα μοναδικό νησί κοντά στην Αθήνα; Έλα να «κάνουμε» το γύρο της μαγευτικής Εύβοιας!

Η Εύβοια δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, όλοι μας την έχουμε επιλέξει κατά καιρούς ως προορισμό για μια κοντινή εξόρμηση, και αν ταλαντεύεσαι ανάμεσα στο Βόρειο ή στο Νότιο κομμάτι της -ξέχασέ το- η Εύβοια έχει όλα αυτά που θες να «είσαι» στις καλοκαιρινές σου διακοπές!


#
allazoumesinithies σημαίνει πάνω από όλα πως ακούω τις ανάγκες μου, αυτό έκανα κι εγώ το περσινό καλοκαίρι και αποφάσισα να κάνω διακοπές στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, την Εύβοια.

Αν και λίγο διστακτική, αποφασισμένη όμως, κατέληξα να κάνω τον γύρο της Εύβοιας και αυτή την εμπειρία θα μοιραστώ μαζί σου.

«Απόλαυσε» την Εύβοια όπου και να είσαι

Η Εύβοια μεταξύ άλλων χαρακτηρίζεται για τα σύκα της και τα προϊόντα που παράγονται από αυτά όπως τα ξακουστά αποξηραμένα σύκα, ασκάδα, αλλά και από πλούτο αρωματικών φυτών και βοτάνων.

Αν βρεθείς στην ευβοϊκή ύπαιθρο κάνε μια στάση, μάζεψε φύλλα και άνθη μυρτιάς που μπορείς με αυτά να φτιάξεις λοσιόν για τα μαλλιά ή το δέρμα.

Το ίδιο όμως μπορείς να κάνεις όπου και να είσαι με τη δάφνη! Στην ΑΒ μπορείς να βρεις δάφνη Εύβοιας Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη, να βράσεις αρκετά φύλλα σε ένα λίτρο νερό και να ξέπλυνεις τα μαλλιά σου τακτικά, θα ενθουσιαστείς!

Βορράς ή Νότος;

Σίγουρα ταυτίζεσαι με αυτή την ερώτηση, όπως όλοι άλλωστε.

-Αν είσαι τύπος που στις διακοπές του θέλει δράση, εξερεύνηση, «ελευθερία» και το φυσικό τοπίο σε πρώτο πλάνο τότε ανήκεις στη βόρεια πλευρά

 

-Αν είσαι τύπος που θέλει χαλάρωση σε συνδυασμό με πιο τουριστικά σημεία, βατά τοπία και περισσότερες επιλογές σε διασκέδαση και φαγητό τότε ανήκεις στη νότια πλευρά

 

Παραλίες: Γιαννίτσι, Νημποριό, Ποτάμι, Αρμυρίχι, Λιμνιώνας, Ζάρακες, Μουρτερή, Χιλιαδού, Πετάλι, Βύθουρη, Άγιος Δημήτρης, Γαλάζια Λίμνη-Αλμυροπόταμος, Λίμνη, Άγιοι Απόστολοι, Μεγάλη Άμμος, Δάφνη, Αγκάλη

 

Όμως η μοναδικότητα της Εύβοιας είναι πως «ματσάρει» ανεπιτήδευτα όλα αυτά καθώς εύκολα μπορείς να συνδυάσεις τα πάντα από αθλήματα, εξορμήσεις, αξιοθέατα, καλό φαγητό και νυχτερινή διασκέδαση.

 

4 σημεία ενδιαφέροντος για κάθε τύπο διακοπών
1. Ροβιές-Αγία Άννα-Χιλιαδού για camping
2. Λιανή Άμμος για surf, kitesurf στα Βασιλικά-Κανατάδικα-Μεγάλη Άμμος, καταδύσεις στη Λιχάδα
3. Εκδρομές και περιηγήσεις στα δρακόσπιτα, πεζοπορία στη Δίρφυ και στη λίμνη Δυστού,  στον καταρράκτη του Δρυμώνα, οι ιαματικές πηγές της Αιδηψού, στον Οξύλιθο
4. Τα παραδοσιακά πανηγύρια όπου θα βρεις σε πολλά μέρη, μαγειρεύουν και σερβίρουν το παραδοσιακό στιφάδο

 

Η γαστρονομία της Εύβοιας
Τη γαστρονομία του νησιού τη χαρακτηρίζουν όχι τόσο τα παραδοσιακά πιάτα όσο η νοστιμιά και τα φρέσκα ντόπια προϊόντα.

 

Στην Κύμη και την Κάρυστο, ο μπακλαβάς με τα, λίγο-πολύ, 100 του φύλλα θα σου «πάρει» το μυαλό, καθώς γενικά η Εύβοια φημίζεται για τα σιροπιαστά της.

 

Βόρεια ή Νότια, τηγανόψωμα, τυροπιτάρια, χορτόπιτες, λιροκεφτέδες, μελιτζανοσαλάτα, ψάρια και θαλασσινά, ψαρόσουπα, σαγανάκι, μαρινάτα και φαγητά με τοπικά λαχανικά και κρεατικά, ζυμαρικά και τυριά.

 

Αυτό όμως που εμένα με ξετρελαίνει είναι τα μουστοκούλουρα και τα τοπικά, απλούστατα κουλούρια, τα κουλίκια που θα βρεις στα Στύρα.

Και αυτή τη συνταγή διάλεξα να μοιραστώ μαζί σου, τα αφράτα-μυρωδάτα κουλούρια που θα σου δώσουν μια μικρή «γεύση» από Εύβοια και αν θες να «γευτείς» ολόκληρη την Εύβοια πάρε το καραβάκι από Μαραθώνα, πέρνα απέναντι και πήγαινε οδικώς όπου έχεις επιλέξει!

 

Κουλίκια (ψωμί με μπαχαρικά)

Χρόνος Προετοιμασίας: 120’
Xρόνος Ψησίματος:40’
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο
Μερίδες: 8-10

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι σταρένιο
  • 8 γρ. ξηρή μαγιά
  • 4 φύλλα δάφνη Ευβοίας ΑΒ κοντά στην ελληνική γη
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 4-5 μοσχοκάρφια
  • 1 κ/γ γλυκάνισο, προαιρετικά
  • 250ml νερό
  • 40ml ελαιόλαδο
  • ½ κ/γ ζάχαρη
  • ¾ κ/γ αλάτι

Επιπλέον χρειαζόμαστε

  • 1 αβγό
  • σουσάμι και παπαρουνόσπορο

Εκτέλεση

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό μαζί με τα δαφνόφυλλα, τα ξυλάκια κανέλας και τα μοσχοκάρφια να πάρουν μια βράση και τα αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα και αφαιρούμε τα μπαχαρικά.
  2. Κατόπιν στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αρωματισμένο νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε 10’ σε ζεστό σημείο να ενεργοποιηθεί.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το γλυκάνισο και ζυμώνουμε για 5’ ώστε να έχουμε μια λεία και εύπλαστη ζύμη.
  4. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 60’ σε ζεστό σημείο.
  5. Καλύπτουμε ένα δίσκο ψησίματος με αντικολλητικό χαρτί.
  6. Ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις, κόβουμε σε ζυμαράκια 80γρ. το καθένα και πλάθουμε δίνοντας το σχήμα που μας αρέσει και τα τοποθετούμε στο δίσκο ψησίματος αφήνοντας κενό μεταξύ τους.
  7. Αφήνουμε τα κουλίκια να διπλασιαστούν σε όγκο πριν τα ψήσουμε, αμέσως μετά αλείφουμε με το αβγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι και παπαρουνόσπορο.
  8. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στο χαμηλότερο ράφι, στις αντιστάσεις για περίπου 40’.

Tips:
-Αν θέλουμε να δώσουμε πιο γλυκιά γεύση στα κουλίκια τα ψήνουμε χωρίς σουσάμι και μόλις βγουν ζεστά τα αλείφουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

-Αν θέλουμε πιο έντονη γεύση μπαχαρικών προσθέτουμε στη ζύμη κανέλα και γαρίφαλο σκόνη

 

Εύα Μονοχάρη, Food Blogger, Funky Cook
Εύα Μονοχάρη, Food Blogger, Funky Cook

Διαβαστε επισησ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.