Σπανάκι

Μια υπερτροφή στο πιάτο μας


Το σπανάκι καλλιεργείται για τα πράσινα φύλλα του και συγκομίζεται όλο τον χρόνο. Αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά του, πιο νόστιμο και πιο τρυφερό. Καλλιεργείται σε Μέγαρα, Μαραθώνα, Εύβοια, Ηλεία, Μακεδονία, Κρήτη και σε μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε όλη τη χώρα.

Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, σε μαγνήσιο, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, σε λιπαρά οξέα ω3 και σε σίδηρο, είναι πηγή πολλών βιταμινών, όπως A, C, E, K, Β2, Β6 κ.ά., οφέλη που για να αποκτήσουμε, καλό είναι να το καταναλώνουμε ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο στον ατμό.

Στην Ελλάδα συνηθίζουμε με το σπανάκι να κάνουμε πίτες και τάρτες και να το συνδυάζουμε με άλλα μυρωδικά, όπως τον άνηθο, τον μάραθο και τα φρέσκα κρεμμυ- δάκια. Ταιριάζει πολύ με το μοσχοκάρυδο αλλά και με το μπαχάρι, την κανέλα και το σαφράν. Είναι εξαιρετικό με ρύζι και μυρωδικά στο παραδοσιακό μας σπανακόρυζο, αλλά και τσιγαριαστό με λίγη ντομάτα και λάδι στο τηγάνι.

Γίνεται σούπα και πουρές και συνοδεύει ιδανικά ψητά κρέατα. Από τα θαλασσινά προτιμά τα καλαμάρια και τις σουπιές.

Διαβαστε επισησ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.