Μένουμε Σπίτι και στρώνουμε πασχαλινό τραπέζι για εσένα μόνο!

Γράφει η Εύη Σκούρα, Food Blogger, The Healthy Cook


Ξημέρωσε Κυριακή του Πάσχα. Ξύπνησες αργά γιατί τι να κάνεις άλλωστε μόνος στο σπίτι… Εκεί που πίνεις τον καφέ σου αναρωτιέσαι τι θα φας σήμερα, μέρα που είναι. Είναι λίγο αργά για αυτό, δεν νομίζεις; Είπαμε, ναι «μένουμε σπίτι», αλλά χρονιάρα μέρα είναι, μην την αφήσεις να φύγει έτσι. Εμείς, προνοητικοί γαρ, σου φτιάξαμε ένα μενού για να μην πελαγώσεις. Εννοείται πως σκεφτήκαμε και το γλυκό! Γι’ αυτό οργανώσου από τώρα, πάρε μολύβι και χαρτί και γράψε τα υλικά.

Το μενού, που λες, περιλαμβάνει μπούτι από αρνί τεμαχισμένο σαν παϊδάκια (win-win δηλαδή), ποικιλία ψητών λαχανικών, τζατζίκι με αβοκάντο (επιτέλους ήρθε η μέρα που θα το φας όλο και χωρίς να σε νοιάζει) και για επιδόρπιο σουφλέ σοκολάτας (σου υπολόγισα 2 μερίδες, μην έχεις έννοια).  Γρήγορα, εύκολα και πολύ νόστιμα. Και επιπλέον,  θα σου μείνει και χρόνος να δεις την τελευταία σεζόν της αγαπημένης σου σειράς – εγώ θα δω Casa De Papel 😉

Πασχαλινό μενού για 1:

Για το αρνί:

  • 4-5 κομμάτια από αρνίσιο μπούτι, τεμαχισμένο σαν παϊδάκια
  • 1 κ/σ βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κ/σ ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • ¾ κ/γ ξερό δεντρολίβανο
  • ½ κ/γ ξερή ρίγανη
  • αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση
  • ψιλοκομμένος μαϊντανός για το σερβίρισμα

Ανακατεύουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο σε ένα βαθύ πιάτο.

Βάζουμε ένα-ένα τα κομμάτια του αρνιού στο πιάτο έτσι ώστε να καλυφθούν από το μείγμα και από τις δύο μεριές. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190ο C, για 50-55’.

Για τα λαχανικά:

Λαχανικά της αρεσκείας μας (κολοκυθάκια, μελιτζάνες κομμένα σε λεπτές φέτες, μανιτάρια πλευρώτους, πιπεριές κόκκινες, κίτρινες , πορτοκαλιές, κρεμμύδι,τομάτες, σε κομμάτια, κ.α.) τα οποία αφού τα κόψουμε τα ρίχνουμε σε ένα μπωλ, τα λαδώνουμε, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC αέρα, για περίπου 30’.

Για το τζατζίκι με αβοκάντο:

  • 150γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 1 κ/σ ψιλοκομμένος άνηθος
  • ½ κ/σ ελαιόλαδο
  • 1 κ/γ χυμός λεμόνι
  • ½ ώριμο αλλά ακόμα σκληρό αβοκάντο, κομμένο σε κυβάκια
  • 1/8 κ/γ πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
  • αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ.

Για το σουφλέ σοκολάτας:

  • 2 κ/σ ζάχαρη, χωρισμένες
  • 1 κ/σ κακάο
  • 1 κ/σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • ½ κ/σ βούτυρο
  • 60ml γάλα
  • 15 γρ. μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη
  • 1 αβγό, χωρισμένο
  • λίγο βούτυρο και λίγη ζάχαρη επιπλέον, για τα φορμάκια
  • ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα

 

  1. Βουτυρώνουμε 2 ατομικά πυρίμαχα φορμάκια για σουφλέ και μετά ρίχνουμε λίγη ζάχαρη και φροντίζουμε να πάει παντού. Τινάζουμε καλά για να φύγει όση περισσεύει.
  2. Σε ένα μικρό μπωλ αναμειγνύουμε με ένα πηρούνι τη 1 κουταλιά ζάχαρη με το κακάο, το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο, να γίνουν σαν ψίχουλα.
  3. Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι να πάρει βράση, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το μείγμα με το κακάο και την ψιλοκομμένη σοκολάτα ανακατεύοντας καλά συγχρόνως, για να πήξει. Προσοχή, θα πήξει πολύ γρήγορα. Το αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Σε ένα μεσαίο μπωλ χτυπάμε το ασπράδι του αβγού σε σφιχτή μαρέγκα.
  5. Σε ένα άλλο μεσαίο μπωλ χτυπάμε τον κρόκο και προσθέτουμε το σοκολατένιο μείγμα, που έχει πια κρυώσει. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε λίγη-λίγη την μαρέγκα και διπλώνουμε (δεν ανακατεύουμε) προσεκτικά. Αφού βεβαιωθούμε πως έχει ανακατευτεί καλά και δεν υπάρχουν λευκά ίχνη από την μαρέγκα στο μείγμα, το μοιράζουμε στα φορμάκια.
  6. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200οC, στο κέντρο του φούρνου για περίπου 15’. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε αμέσως.
Εύη Σκούρα, Food Blogger, The Healthy Cook

Διαβαστε επισησ