Menu
Generic filters
Exact matches only

Κριθαρότο με χταπόδι στην κατσαρόλα

Το χονδρό κριθαράκι από την Τρίπολη «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη» θα δώσει ξεχωριστή γεύση στο πιάτο σας, καθώς παρασκευάζεται σύμφωνα με την τοπική συνταγή, που φημίζεται για τη νοστιμιά της!

Preparation Περισσότερο από 60’
Servings 4 μερίδες
Difficulty Εύκολη

Υλικά

  • 1 χταπόδι (περίπου 1½ κιλό)
  • 500g κριθαράκι χονδρό από την Τρίπολη «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη»
  • 1/2 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ από το Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη»
  • 1 κρεμμύδι «AB fresh to go», ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο «AB fresh to go», σε φετούλες
  • 1 φλ. γλυκό κρασί σαμιώτικο ή λευκό ξηρό
  • 1 αστεροειδής γλυκάνισος
  • 1 φύλλο δάφνης από την Εύβοια «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη»
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας ΑΒ, διαλυμένος σε λίγο νερό
  • 1 φλ. μαϊντανός «AB fresh to go», ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • πιπέρι
Χταπόδια Πλοκάμια Ολόκληρα Κατεψυγμένα Μεξικού 425gr
Κριθαράκι Χονδρό Τριπόλεως 500g
Ελαιόλαδο Εξαιρετικό Παρθένο Π.Ο.Π. Κολυμβάρι 1 Lt
Κρεμμύδια Ξερά Χονδρά Συσκευασμένα
Σκόρδα Ξερά Δίχτυ Ελληνικά
Οίνος Λευκός Γλυκύς Σάμος Μοσχάτο 750 ml
Δάφνη Εύβοιας 20 gr
Τοματοπολτός Διπλής Συμπύκνωσης 410 gr
Μαϊντανός Καθαρισμένος Φρέσκος 40 gr
Αλάτι Πλαστική Φιάλη 400 gr
Μείγμα Πιπεριών Μύλος 50g
Next

Εκτέλεση

• Καθαρίζουμε το χταπόδι αφαιρώντας το περιεχόμενο της κουκούλας του και το δόντι. Το ξεπλένουμε καλά. Βάζουμε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε δυνατή φωτιά να κάψει καλά. Τοποθετούμε μέσα το χταπόδι, τη σκεπάζουμε με το καπάκι και μετά από 1 λεπτό χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό της έντασης. Αφήνουμε το χταπόδι να βγάλει τα ζουμιά του και να βράσει μέσα σε αυτά για περίπου 30 λεπτά. Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό. Αφαιρούμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και κρατάμε το ζουμί του ξεχωριστά. Όταν κρυώσει λίγο, κόβουμε το χταπόδι σε μικρότερα κομμάτια.
• Βάζουμε στην κατσαρόλα το μισό λάδι και δυναμώνουμε τη φωτιά. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνουμε το χταπόδι, τον αστεροειδή γλυκάνισο, τη δάφνη και τα φέρνουμε μερικές βόλτες όλα μαζί στην κατσαρόλα. Σβήνουμε με το κρασί και, αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το χταπόδι για 30 λεπτά ακόμη να μαλακώσει καλά.
• Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον ζωμό του χταποδιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον πελτέ διαλυμένο σε 1 φλ. ζεστό νερό. Όταν πάρουν καλή βράση, προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Βράζουμε ανακατεύοντας συχνά και προσθέτοντας επιπλέον ζεστό όποτε στεγνώνει το κριθαράκι.
• Όταν είναι έτοιμο, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό με λίγο ζουμί. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ανάλογο αλατοπίπερο και τον μαϊντανό στο τέλος. Αφήνουμε το φαγητό να ηρεμήσει λίγο και το σερβίρουμε.

Bookmarks