Menu
Generic filters
Exact matches only

Οδηγίες για Vegan

Vegan ονομάζεται οποιοσδήποτε έχει αποκλείσει τις ζωικές τροφές και τα ζωικά παράγωγα από την διατροφή του. Οι vegan δεν καταναλώνουν κρέατα, ψάρια, θαλασσινά, γαλακτοκομικά, αβγά και μέλι. Η μεσογειακή διατροφή έχει πολλές επιλογές για έναν vegan, καθώς περιέχει πληθώρα λαχανικών, οσπρίων, καρπών και φρούτων.

Κάποια σημεία που πρέπει ένας vegan να δώσει προσοχή στη διατροφή του είναι:

Πρωτεΐνη:

Υπάρχουν οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που τις παίρνουμε από τα ζωικά προϊόντα και χαμηλής βιολογικής αξίας που τις παίρνουμε από τα φυτικά προϊόντα. Οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα (αμινοξέα ονομάζονται τα βασικά συστατικά των πρωτεϊνών), δηλαδή αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός μόνος του και πρέπει να τα λαμβάνουμε από την τροφή. Οι vegan έχουν αφαιρέσει από τη διατροφή τους σχεδόν όλες τις πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Ένας τρόπος κατανάλωσης πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας χωρίς την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, είναι ο συνδυασμός οσπρίων και δημητριακών, που ενώ το καθένα περιέχει πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας, όταν συνδυάζονται μεταξύ τους, το ένα καλύπτει τα αμινοξέα του άλλου. Με αυτό τον τρόπο είναι σαν να καταναλώνονται απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, από φυτικές τροφές.

Βιταμίνη Β12:

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα τα οποία δεν καταναλώνονται από τους vegan. Για καλύτερη κάλυψη των αναγκών, λοιπόν, μπορούν να επιλέγονται προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12 όπως γάλατα αμυγδάλου, βρόμης, καρύδας του εμπορίου κ.α.

Σίδηρος:

Υπάρχουν τροφές υψηλής βιοδιαθεσιμότητας σιδήρου, κυρίως ζωικές πηγές, δηλαδή ο σίδηρος βρίσκεται σε αυτές σε μορφή τέτοια που απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό, και τροφές χαμηλής βιοδιαθεσιμότητας που δεν απορροφάται τόσο εύκολα, κυρίως φυτικές τροφές. Κάποιες φυτικές πηγές σιδήρου είναι οι φακές, οι πιπεριές, ο αρακάς, το σπανάκι κ.α Ένας τρόπος να απορροφούμε καλύτερα τον σίδηρο των φυτικών τροφίμων είναι συνδυάζοντας τα με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως χυμό πορτοκαλιού, πιπεριές, ντομάτες, μπρόκολο, λάχανο, κρεμμύδι κ.α. π.χ. επιλέξτε φακές με πορτοκάλι.

Αυτές είναι κάποιες γενικές οδηγίες που έχουν συνταχθεί για πληροφοριακούς σκοπούς του χρήστη, απευθύνονται στο ευρύ κοινό και δεν αντικαθιστούν την συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας. Απευθυνθείτε σε ένα γιατρό και ένα διαιτολόγο για εξατομικευμένες συμβουλές και καθοδήγηση.

Bookmarks

#allazoumesinithies και είμαστε εδώ για να σου δώσουμε τις κατάλληλες διατροφικές συμβουλές με βάση τις δικές σου ανάγκες και προτιμήσεις